پلی آمید چیست ؟
پلی آمید که با عنوان نایلون نیز شناخته می شود پلیمرهای نیمه کریستالی از گروه تروموپلاست ها بوده که در ساختار زنجیره پلیمری آنها گروه آمیدی وجود دارد ؛ برای نخستین بار توسط والاس کاروترز در سال 1935 در شرکت Dupont برای انها انتخاب گردید به این علت که این پلیمرها ایجاد شده از اتصال تعداد واحدهای تکرار شونده پیتامید می باشند اولین استفاده از پلی آمیدها برای رشته های مسواک و پس از آن تولید جوراب های زنانه بود به تدریج کاربرد آن گسترش یافته و در ساخت قطعات پلاستیکی مورد استفاده قرار گرفتند . آریا پلیمر سمنان تامین کننده لوله پلی آمید برق و لوله پی وی سی در خدمت شماست . جهت استعلام قیمت و خرید با ما تماس بگیرید ویا همراه ما باشید با ادامه مطلب
خرید لوله برق پی وی سی از تولیدی
- انواع پلی آمید
- انواع پلی آمیدها از لحاظ ساختار مولکولی
- روش تولید پلی آمیدهای ساده
- مهم ترین ویژگی های پلی آمیدها
- عوامل مؤثر بر خواص پلی آمیدها
- نقاط قوت و نقاط ضعف پلی آمیدها
- بیشترین کاربرد پلی آمیدها
انواع پلی آمید
پلی آمید به دو صورت طبیعی و مصنوعی وجود دارد نوع طبیعی پروتئین هایی مانند پشم و ابریشم و نوع مصنوعی نایلون ها و آرامیدها هستند .
انواع پلی آمیدها از لحاظ ساختار مولکولی
پلی آمید به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند .
پلی امیدهای آلیفاتیک :
پلی آمیدهای آلیفاتیک که به عنوان نایلون نیز شناخته می شود و این نیز خود چند نوع دارد از جمله ؛ نایلون 6/6 یا 66 PA ؛ نایلون 6 یا 6 PA ؛ نایلون 6 , 10 یا 610 PA ؛ نایلون 11 یا 11 PA ؛ نایلون 6 , 12 یا 612 PA ؛ نایلون 12 یا 12 PA ؛ نایلون 6 , 9 یا 69 PA و نیز نایلون 4 , 6 یا 46 PA که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارا می باشند .
خرید زانویی لوله برق
پلی آمیدهای آروماتیک :
پلی آمیدهای آروماتیک نیز شامل ، آرامید مورد استفاده در ساخت پارچه تصفیه هوای گرم , کابل فیبر نوری , کلاه آتشنشانی و لباس مقاوم در برابر حرارت و نیز پلی فتال آمیدها که برخی مصارف آن شامل ؛ عایق های موتور , پت های بلبرینگ در موتور های هواپیما و سوپاپ های دوش است .
تفاوت انواع پلی آمیدها در زوج یا فرد بودن تعداد کربن , درجه کریستالی , فاصله میان زنجیره های مولکولی و نیز شدت یا ضعف نیروهای بین مولکولی می باشد .
روش تولید پلی آمیدهای ساده
به طور معمول پلی آمید ساده از ترکیب دو مونومر تحت عنوان آدیپیک اسید و 6 , 1- دی آمینوهگزان ساخته می شود زمانی که این دو مونومر با یکدیگر واکنش انجام می دهند در هر زنجیره پلیمری آب تشکیل می دهند واکنش این دو مونومر پلیمریزاسیون نام دارد ؛ محصول واکنش تحت عنوان نمک نایلون برای اینکه آب ان بخار شود تحت حرارت قرار میگیرد حرارت دهی در دمای 280 سانتی گراد و فشار 18 بار داخل دستگاه اتوکلاو صورت میگیرد در ادامه محصول تولید شده از سوراخ هایی عبور داده می شود تا رشته های پلی امید ساده ایجاد شوند سپس این رشته ها برای خنک و جامد شدن به حمام آب فرستاده می شوند ؛ در ادامه این نایلون ها به قطعات گرانولی با طول 3 تا 4 میلیمتر تقسیم شده و پس از بسته بندی به کارخانه های انجام فرآیند انتقال می یابند تا بر روی آنها عملیات های مختلف صورت گیرد .
مهم ترین ویژگی های پلی آمیدها
از مهم ترین ویژگی های پلی آمید می توان به قابل اشتعال بودن , نیمه کریستال بودن , جذب رطوبت بالا و قابلیت پخش و استریل شدن اشاره نمود .
عوامل مؤثر بر خواص پلی آمیدها
- درجه کریستالینیتی پلیمر ( هر چه درجه کریستالی بیشتر باشد خواص استحکام مکانیکی بیشتری دارد )
- جذب رطوبت ( رطوبت روی خواص فیزیکی , مکانیکی و ابعاد پلیمر مؤثر است )
- درصد و نوع نرم کننده ها و تقویت کننده ها ( نوع نرم کننده و تقویت کننده روی خواص نایلون مژثر است)
نقاط قوت و نقاط ضعف پلی آمیدها
نقاط قوت پلی آمیدها :
پلی آمیدها از مزایای متعددی برخوردارند ازجمله ؛ مقاومت ترکیدگی فوق العاده ؛ نفذ پذیری در مقابل بو ؛ مقاومت ترک خوردگی مطلوب ؛ انعطاف پذیری مناسب ؛ مقاومت سایشی عالی ؛ ضربه پذیری ؛ استحکام و چقرمگی مطلوب و نیز مقاومت عالی در برابر مواد نفتی و حلال ها .
نقاط ضعف پلی آمیدها :
با توجه به مزایای متعدد پلی آمیدها خالی از عیب نیستند ؛ قیمت بالا ؛ مقاومت نداشتن در برابر اسیدهای قوی ؛ جذب بالای آب و نفوذ ناپذیری فیلم های آن در برابر بخار آب از جمله این معایب می باشد .
بیشترین کاربرد پلی آمیدها
پلی آمیدها در صنعت کاربردهای مختلفی دارند برای تولید ورق ؛ تولید نخ بخیه ؛ تولید رگ مصنوعی ؛ لوله و شیلنگ ؛ ساخت قطعات پلاستیکی خودرو ؛ ساخت فیلم ؛ طناب ؛ روکش های کابل ؛ کلاه ایمنی ؛ واشر ؛ تسمه های بسته بندی ، فلاش دوربین ؛ تسمه بسته بندی و….. از این مواد استفاده می شود .