
پیرشدگی پلیمر چیست ؟
پلیمرها از مونومرهای کوچک تشکیل شده اند که برای ایجاد زنجیره های بزرگ تر به هم متصل می شوند , این مواد در طیف وسیعی از محصولات و کالا مورد استفاده قرار میگیرد , معمولا در گسترده کاربردهای پلیمری مشکلات متعددی مرتبط به دوام آنها مشاهده می شود این مشکلات مربوط به شرایط محیطی مورد استفاده و نوع استفاده آن می شود در این موارد یکی از چالش های اساسی پیر شدگی پلیمربوده که این پدیده باعث افت خواص مکانیکی یا تغییر رنگ ظاهری می شود . کارخانه آریا پلیمر سمنان تولید کننده لوله های برق pvc در گریدهای معمولی و نسوز در خدمت شماست . برای مشاوره و ثبت سفارش با ما در تماس باشید و یا همراه ما باشید با ادامه مقاله
- پیر شدگی پلیمر و انواع آن
- علت پیری پلیمرها
- اهمیت کنترل پیرشدن پلیمر در صنایع مختلف
پیر شدگی پلیمر و انواع آن
پیر شدگی پلیمر زمانی رخ می دهد که خصوصیات پلیمر در یک دوره زمانی تغییر کند این تغییرات در خواص مکانیکی پلیمر اعم از استحکام کششی , چقرمگی و یا ویژگی های شیمیایی آن مشاهده می شود منشأ این پدیده می تواند عوامل محیطی یا شیمیایی باشد , به طور ساده پیر شدگی یک پلیمر یعنی کاهش طول عمر و کارایی آن در طول زمان که ناشی از فرآیندهای تجزیه و تخریل ساختار مولکولی است .
انواع پیرشدگی
فیزیکی :
از رایج تری پیر شدگی پلیمر, پیر شدگی فیزیکی بوده که معمولا با افزایش در چگالی و کاهش در انرژی ساختاری مولکولی از مواد نیمه بلوری , زمانیکه برای طولانی مدت زیر دمای انتقال شیشه ای قرار گیرند رخ می دهد .
حرارتی :
در این فرآیند پلیمر تحت تأثیر دمای بالا قرار میگیرد و باعث تغییر خواص شیمیایی آن می شود , در این حالت گرما باعث شکست زنجیرهای مولکولی , اکسیداسیون و کاهش استحکام یا مقاومت آن در برابر تحلیل می شود , پایدارای حرارتی پلیمر , باید با استفاده از تثبیت کننده های حرارتی مناسب بهبود یابد تا از تخریب پلیمر در دماهای بالا جلوگیری شود .
پیری محیطی :
پلیمرهای موجود در فضای باز تحت عوامل مختلفی از جمله , اشعه UV خورشید ؛ آب , باران های اسیدی , افزایش و تغییرات دما تخریب میشوند , در این بین بیشتر علت اصلی تخریب ,اکسیداسیون ناشی از نور خورشید بوده که با اشعه ماوراء البنفش آغاز می شود , تثبیت کننده هایی برای مقاومت پلیمر در برابر تأثیرات جوی وجود دارد , از متداول ترین منابع مصنوعی اشعه ماوراء البنفش , لامپ های زنون و لوله های فلورسنت می باشند .
خرید لوله برق از درب کارخانه
تغییراتی که در پدیده پیری پلیمرها رخ می دهد
- تغییر در خواص فیزیکی مانند تورم , حلالیت , نفوذ پذیری آب و هوا , مقاومت به آب و سرما
- تغییر در خواص مکانیکی از قبیل , استحکام کششی , مقاومت خمشی و برشی , استحکام ضربه و ازدیاد طول نسبی و کاهش تنش
- تغییر در ظاهر اعم از ایجاد لکه , تاب خوردگی , چین و چروک , پودر شدن و تغییر رنگ نوری
- تغییر در خواص الکتریکی مانند تغییر در مقاومت سطح و حجمی و قدرت شکست الکتریکی
علت پیری پلیمرها
نیروهای پیوند یونی , نیروهای پیوند فلزی , نیروهای پیوند کوالانسی و نیروهای واندر والس , نیروهای بین مولکولی بوده که ساختار , سنگدانه را حفظ می کنند اما عوامل محیطی می تواند باعث تغییر در نیروهای بین مولکولی و یا شکستن زنجیره شود که در نتیجه ساختار سنگدانه ها از بین رفته و خواص فیزیکی مواد تغییر کند معمولا دو عامل بر پیر شدگی پلیمر تأثیر می گذارد .
عوامل داخلی مانند :
- ساختار شیمیایی پلیمر
- فرم فیزیکی
- نظم استریوسکوپی
- وزن مولکولی و توزیع عمومی آن
- ردیابی ناخالصی های فلزی و دیگر ناخالصی ها
عوامل خارجی نیز شامل موارد زیر است .
- دما
- رطوبت
- اکسیژن
- نور
- رسانه های شیمیایی
- بیولوژیک
اهمیت کنترل پیرشدن پلیمر در صنایع مختلف
کنترل پیرشدن پلیمرها تأثیر مستقیمی بر عملکرد و دوام محصولات نهایی دارد , کنترل و جلوگیری از پیر شدگی باعث افزایش طول عمر محصولات , کاهش هزینه های نگهداری و تعویض و حفظ کیفیت و استاندارد محصول می شود در مجموع کنترل پیر شدن پلیمر کلید تضمین کیفیت , دوام و ایمنی در محصولات صنعتی و مصرفی است .